
'Hi havia Franco': la reflexió d'Iker Jiménez sobre la seva infància a 'Cuarto Milenio'
Iker Jiménez ha fet una reflexió des de 'Cuarto Milenio' sobre el canvi a Espanya en les darreres dècades
Durant el tancament de 'Cuarto Milenio' emès aquest diumenge 6 de juliol, Iker Jiménez va tornar a tractar la memòria històrica i la crítica social. Tot en un monòleg que va tenir com a eix la infància i el llegat de la indústria joguetera espanyola. La reflexió va començar amb una pregunta directa: "Eres més feliç quan eres petit que ara?".
A partir d'aquí, Iker Jiménez va articular un homenatge a les empreses jogueteres nacionals que van marcar una època. "Les grans jogueteres espanyoles, que la majoria ja no existeixen, van tenir la seva edat d'or als seixanta, setanta i vuitanta. Poden ser la radiografia d'un país, no ho sé", va explicar el presentador de 'Cuarto Milenio'.
El periodista també va repassar els matisos de l'anomenat desenvolupisme espanyol, reconeixent que esmentar aquella època pot incomodar alguns. "Us he parlat molt del desenvolupisme espanyol. A alguns els caurà molt malament perquè hi havia Franco, però aquest desenvolupisme arriba fins als vuitanta, amb la Transició, la crisi, l'arribada del plàstic...", afegia Iker Jiménez.

Lluny de caure en una idealització ingènua del passat, Iker Jiménez va traçar una línia clara entre la nostàlgia crítica i el rebuig al present. "La quantitat d'innovadors i emprenedors que hi havia" és el que més li crida l'atenció. "Aquests treballs et parlen de la història de persones molt concretes i no de multinacionals. Aquestes persones van fer imperis a Espanya", va dir amb admiració. "No es limitaven a copiar, a adquirir o clonar llicències", va afegir, reivindicant "tota una sèrie de pensadors".
"Potser no era un temps millor, però sí que eren temps en què la homogeneïtat no s'imposava", va lamentar. Davant el paisatge actual, on "gairebé totes les companyies són el mateix", Iker Jiménez va evocar un temps en què cada lloc oferia alguna cosa única, amb indústries pròpies i identitat.
"Hi va haver un temps en què érem nens i cada país tenia la seva indústria i també era molt bonic", deia el presentador de 'Cuarto Milenio'. No va faltar la menció al paper de la globalització en la desaparició d'aquelles empreses: "Després van arribar els xinesos".
"El desenvolupisme era una època d'enormes possibilitats per a qui tenia ganes i s'hi entestava. I si no, doncs anem al cadastre d'empreses", va dir amb ironia. Tot i que es va definir com a "nostàlgic", va deixar clar que això no implica rebutjar el present ni idealitzar tot el passat: "No, no, amic, però quin temps més brillant", va concloure.
Més notícies: